Psihiatria este o specialitate medicala ce poate fi definita ca o „disciplina de sinteza” prin care urmarirea si mentinerea sanatatii mintale – scopul sau principal – se obtin luand in considerare diversi factori: psihologici, socio-culturali, politici, juridici, medico-farmacologici.
Domeniul psihiatriei se extinde in multe alte specialitati medicale.
Tulburarile psihice si bolile mintale influenteaza aproape toate aspectele vieții unui pacient, functiile fizice, comportamentul, afectivitatea, perceperea realitatii, relatiile interumane, sexualitatea, munca si timpul liber.
Astfel de tulburari sunt cauzate de interactiunea unor factori cu caracter complex, de natura biologica, sociala si spirituala, care nu pot fi totdeauna pusi in evidenta cu siguranta. Sarcina psihiatriei este sa clarifice rolul acestor diversi factori si influenta lor asupra manifestarilor din cursul bolilor mintale. Notiunea de „boala mintala” trebuie sa intre in orbita biologiei si medicinei.
Examinarea statusului cognitiv, testarea neuropsihologica, analizele de laborator uzuale si imagistica ajuta la evidentierea cauzelor de boala psihica.