TESTARE GRATUITĂ

Proiect de screening pentru cancerul colorectal în București – Ilfov, pentru persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani

Detalii la telefon: 0721 838 990

Spitalul Militar de Urgență Central în parteneriat cu Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România derulează un proiect de screening pentru cancerul colorectal în București – Ilfov.

În cadrul clinicii noastre, care este implicata in proiect, testarea poate fi făcută de orice persoană cu vârsta între 50 și 74 de ani, cu domiciliul în București. Putem realiza testarea în mod gratuit si pentru soții/soți/părinți cu condiția să aibă o copie a cărții de identitate a persoanei respective.

Despre ce este vorba?
Cancerul colorectal este o boala ce poate fi prevenita sau depistata in faze incipiente cand tratamentul poate conduce la vindecare completa.
Ghidurile medicale internationale recomanda screeningul pentru aceasta boala incepand de la varsta de 50 de ani, atat pentru femei cat si pentru barbati.

Ce se poate face in cadrul proiectului?
Le oferim tuturor persoanelor doritoare cu varste cuprinse intre 50 si 75 de ani neimpliniti un kit de testare, complet gratuit. Cu ajutorul acestui kit testul FIT un test imunochimic – se recolteaza materii fecale, la domiciliu. Recoltarea este extrem de usoara. Testul se aduce ianpoi la clinica si il vom trimite la laborator pentru ca proba sa fie examinata. Testarea cauta urme de sânge in materiile fecale, sânge ce nu ar putea fi vazut cu ochiul liber.
Testele se trimit la laborator, iar, ulterior, clinica va contacta toate persoanele testate si le va informa asupra rezultatului, fie el pozitiv sau negativ.

Ce se intampla daca rezultatul unei persoane este pozitiv?
Un test pozitiv necesita investigatii suplimentare. Astfel, programul national ofera gratuit o investigatie numita colonoscopie, ce va fi efectuata tot in mod gratuit la Spitalul Militar Bucuresti de catre medici specialisti gastroenterologi. Colonoscopia se va face cu sedare pentru un grad de confort cat mai ridicat al pacientului. Daca in timpul investigatiei sunt puse in evidenta zone suspecte, acestea vor fi biopsiate. Colonoscopia se va efectua numai cu acordul pacientului.