Prevenirea include o gamă largă de activitate – cunoscute sub numele „intervenții” – destinat e reducerii riscurilor sau am enințărilor la adresa sănătății. Experții în sănătate vorbesc despre trei categorii de prevenitie: primar, secundar și terțiar.
Educația pentru sănătate este o preocupare de maximă importanță a medicinei omului sănătos, care constă în dezvoltarea nivelului de cultură sanitară al diferitelor grupuri populaționale, precum și a mijloacelor și procedeelor educaționale necesare formării unui comportament de protectie a sanatatii.
Privită astfel, educația pentru sănătate reprezintă o importantă metodă de acțiune în asigurarea cooperării populaționale la protecția sănătății.
Educația pentru sănătate trebuie înțeleasă ca un instrument pentru asigurarea unui echilibru armonios de viață, și nu ca o sumă de interdicții sau sfaturi cu caracter restrictiv, coercitiv.
În epoca modernă, educația pentru sănătate contribuie efectiv la ridicarea nivelului de cultură sanitară, ceea ce asigură îmbunătățirea stării de sănătate a populației prin cultivarea unui stil de viață tot mai sanogen, în scopul atingerii idealului de sănătate bio-psiho-socială.