Diabet, nutritie si boli metabolice reprezinta specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul pacientilor cu tulburari de metabolism.

Metabolismul este un proces complex fizico-chimic prin care substante organice complexe sunt degradate sau sintetizate cu eliberare sau consum de energie. Prin metabolizarea principiilor nutritive – proteine, glucide, lipide, substante minerale si vitamine, se formeaza compusi esentiali pentru organism, cu rol energetic, structural si functional. Termenul de metabolism provine din limba greaca: metabol – schimbare.

Diabetul zaharat este o afectiune caracterizata prin cresterea glicemiei insotita sau nu de rezistenta crescuta la insulina cu modificari la nivelul metabolismelor: glucidic, lipidic, protidic. Diabetul zaharat poate debuta sau poate evolua cu complicatii acute metabolice – coma diabetica sau complicatii cronice: neurologice – neuropatia diabetica, renale – nefropatia diabetica, oftalmologice – retinopatia diabetica, cardiovasculare.

Nutritia studiaza necesarul energetic si de principii nutritive implicate in dezvoltarea normala a organismului, relatia dintre aportul alimentar si consumul energetic precum si consecintele excesului alimentar sau deficientelor nutritive.

Bolile metabolice se caracterizeaza prin acumularea in exces a anumitor compusi chimici cu afectare neurologica, hepatica, cardiaca, retard al dezvoltarii somatice. Cele mai cunoscute boli metabolice genetice sunt: fenilcetonuria cu acumulare de fenilalanina si metabolitii acesteia, glicogenozele cu acumulare de glicogen in muschi si ficat, bolile lizozomale prin deficit de enzime lizozomale cu acumularea substratului nedegradat in sistemul nervos, ficat, splina, rinichi, miocard, guta – acumulare in exces de acid uric care se depune in articulatii si la nivel renal, hemocromatoza – depunerea in exces de fier in ficat, pancreas, la nivelul tegumentelor, boala Wilson – depunere de cupru la nivel hepatic, sistem nervos, cornee – inelul Kyser Fleicher.

Echipa medicala AIS CLINICS & HOSPITAL

NumePrenumeSpecialitate medicalaGrad profesional
RaduFlorentinaDiabet si boli de nutritieMedic specialist
PetreDiana-GabrielaDiabet si boli de nutritieMedic specialist
MuresanAlexandraDiabet si boli de nutritieMedic specialist

Preturi AIS CLINICS & HOSPITAL

ServiciiMedic specialistMedic primar
Pret RONPret RON
CONSULTATIE DIABET SI BOLI DE NUTRITIE220250
CONTROL DIABET SI BOLI DE NUTRITIE115130
MASURARE INDICE GLEZNA, BRAT BILATERAL120120
MASURARE INDICE GLEZNA, BRAT, UNILATERAL6060
CERTIFICAT/ADEVERINTA MEDICALA7070
REFERAT MEDICAL/PENSIE/HANDICAP9090

DIAGNOSTICE Diabet zaharat si boli de nutritie

  • Diabet mellitus zaharat tip 1
  • Diabet mellitus tip 1 cu complicatii microvasculare
  • Diabet mellitus zaharat tip 2 cu control slab
  • Diabet mellitus tip 2 cu complicatii microvasculare
  • Diabet mellitus zaharat tip 2 fara complicatii
  • Alte forme specificate de diabet mellitus cu control slab
  • Hiperlipidemie mixta
  • Tulburare de apetit nespecificata
  • Ateroscleroza arterelor extremitatilor cu claudicatie intermitenta