Dermatologia este o ramura a medicinii care se ocupa de cel mai mare organ, pielea, precum si de bolile acesteia, urmareste explicarea, diagnosticarea bolilor de piele necontagioase si contagioase (infectioase) cat si ingrijirea bolnavilor de boli dermatice. Este o specialitate unitara de medicina, care cuprinde studiul atat al aspectelor terapeutice medicamentoase cat si al celor chirurgicale.

Un dermatolog are grija de bolile pielii, in sensul cel mai larg, si de unele probleme estetice ale pielii, scalpului, parului, si unghiilor.

Impreuna cu Venerologia, dermatologia acopera si domeniul bolilor venerice (care se transmit pe cale sexuala). Numarul foarte mare de boli ale pielii (peste 2000), nu permite o diagnosticare rapida, de aceea este necesar ca pacientul sa se prezinte de mai multe ori la medicul dermatolog-venerolog pentru a efectua o serie variata si cat mai completa de teste si analize de laborator pentru depistarea, diagnosticarea si tratarea corecta a afectiunii dermato-venerologice.

Diabet, nutritie si boli metabolice reprezinta specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul pacientilor cu tulburari de metabolism.

Metabolismul este un proces complex fizico-chimic prin care substante organice complexe sunt degradate sau sintetizate cu eliberare sau consum de energie. Prin metabolizarea principiilor nutritive – proteine, glucide, lipide, substante minerale si vitamine, se formeaza compusi esentiali pentru organism, cu rol energetic, structural si functional. Termenul de metabolism provine din limba greaca: metabol – schimbare.

Diabetul zaharat este o afectiune caracterizata prin cresterea glicemiei insotita sau nu de rezistenta crescuta la insulina cu modificari la nivelul metabolismelor: glucidic, lipidic, protidic. Diabetul zaharat poate debuta sau poate evolua cu complicatii acute metabolice – coma diabetica sau complicatii cronice: neurologice – neuropatia diabetica, renale – nefropatia diabetica, oftalmologice – retinopatia diabetica, cardiovasculare.

Nutritia studiaza necesarul energetic si de principii nutritive implicate in dezvoltarea normala a organismului, relatia dintre aportul alimentar si consumul energetic precum si consecintele excesului alimentar sau deficientelor nutritive.

Bolile metabolice se caracterizeaza prin acumularea in exces a anumitor compusi chimici cu afectare neurologica, hepatica, cardiaca, retard al dezvoltarii somatice. Cele mai cunoscute boli metabolice genetice sunt: fenilcetonuria cu acumulare de fenilalanina si metabolitii acesteia, glicogenozele cu acumulare de glicogen in muschi si ficat, bolile lizozomale prin deficit de enzime lizozomale cu acumularea substratului nedegradat in sistemul nervos, ficat, splina, rinichi, miocard, guta – acumulare in exces de acid uric care se depune in articulatii si la nivel renal, hemocromatoza – depunerea in exces de fier in ficat, pancreas, la nivelul tegumentelor, boala Wilson – depunere de cupru la nivel hepatic, sistem nervos, cornee – inelul Kyser Fleicher.

Medicina interna este ramura si specialitatea medicala care se ocupa cu prevenirea, diagnosticul si tratamentul ne-chirurgical al afectiunilor, in special cele ale organelor interne. Specialitatea medicina interna se adreseaza adultilor.

In acelasi timp, medicina interna trebuie sa combine informatii venite de la alte specialitati medicale si chirurgicale, de la explorari imagistice/functionale si sa aplice pacientului un tratament optim.

Specialistii de medicina interna (care se numesc si „internisti”) au competenta de a rezolva probleme de diagnostic complex si de a monitoriza boli cronice severe si conditii de polipatologie. Specialistii acestei discipline diagnosticheaza si trateaza adultii cu afectiuni respiratorii, cardiace, digestive, renale, osteoarticulare, etc.

Medicul internist poate sa initieze sau sa continue un tratament pentru diverse afecțiuni. Prin medicina interna se furnizeaza pacienților si servicii de preventie a bolii si de promovare a sanatatii, contribuind la medicina preventiva. Concomitent medicul de medicina interna discuta cu pacientii optiuni reale si individuale de regim si mod de viata, pentru ameliorarea simptomelor bolii si pentru imbunatatirea calitatii vietii.

Pneumologia este specialitatea medicala care se ocupa cu studiul si tratametul bolilor pulmonare, bronhice, pleurale si ale mediastinului.

Pentru diagnosticarea afectiunilor pleuro-pulmonare sunt utilizate, pe langa examenul fizic si anamneza specifica (boli ereditare pulmonare, expunerea la toxice, infectii anterioare, boli autoimune), mai pot avea loc si urmatoarele investigatii diagnostice:

  • analize de laborator (Hematologie si Coagulare);
  • examen sputa;
  • spirometrie;
  • radiografie pulmonara.

Cardiologia, ca specialitate medicala, se ocupa cu preventia, dignosticarea si tratarea afectiunilor cardiace. Ca specialitate stiintifica are ca obiect de studiu inima, aparatul circulator si vasele de sange. Medicii specializati in acest domeniu sunt Medici cardiologi si nu trebuie confundati cu Medicii de Chirurgie cardiovasculara, deoarece acestia se ocupa cu interventiile chirurgicale pe cord.

Echipa medicala dedicata a AIS Clinics & Hospital, este una stabila si mai ales recunoscuta pentru serviciile competente de asistenta cardiovasculara, preventie si tratament al factorilor de risc cardiovasculari.

De asemenea, medicii nostri cardiologi se ocupa cu grija de evaluarile clinice si paraclinice ale pacientilor, de interpretarea analizelor si stabilirea cu acuratete a diagnosticului, de monitorizarea pacientilor precum si a procedurilor interventionale. Pentru cresterea acuratetei diagnosticelor si evaluarea corecta a stadiului afectiunii cardiace, consultul cardiologic este completat cu explorari functionale cardiace – electrocardiograma (ECG), monitorizarea zilnica a activitatii cardiace cu ajutorul holterul EKG, monitorizare ambulatorie a tensiunii arteriale (TA) cu ajutorul holterului de determinare a acesteia, oscilometrie si explorari paraclinice specific, cum sunt radiografia cardio-pulmonara, ecografia cardiaca, ecografia cardiaca 2D Doppler spectral si color, etc.